Πως ανταποκρίνεται το γυναικείο φύλο στο Influencer Marketing

0
490
Alion Salads and More

Τις προάλλες μιλούσα στο τηλέφωνο με κάποιο συνεργάτη ο οποίος μου εξέφρασε την επιθυμία του να εξετάσει το ενδεχόμενο να εισάγει τη γενική marketing στρατηγική του, το influencer marketing. Με αφορμή την κουβέντα που κάναμε, αυτό που του είχα αναφέρει είναι ότι, τουλάχιστον εκτός Κύπρου, είναι μια αποτελεσματική στρατηγική και ένα πολύ αποδοτικός τρόπος για τα brands, να επικοινωνήσουν με τους καταναλωτές. Είναι όμως αυτή η από στόμα σε στόμα στρατηγική αποδοτική στο γυναικείο φύλο? Πως οι γυναίκες αντιδρούν στο περιεχόμενο του influencer marketing, πως επιδρά στην συμπεριφορά και τις ενέργειες τους και ποιες τακτικές επιφέρουν αρνητικές αντιδράσεις? Το eMarketer μας παρουσιάζει αποτελέσματα έρευνας η οποία δείχνει κατα πόσο το influencer marketing επηρεάζει θετικά ή απομακρύνει τις γυναίκες καταναλώτριες.

Μετά από σφυγμομέτρηση 22 χιλιάδων γυναικών από όλο το κόσμο, η έρευνα έδειξε οτι το 54% των γυναικών πήγε και αγόρασε προϊόν μετά από παρότρυνση μέσω marketing influencer. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι το 45% των ερωτηθέντων άρχισαν να ακολουθούν ένα brand στα social media μετά από παρότρυνση από marketing influencer. Ανεξάρτητα όμως με το πως μια γυναίκα αντιδρά σε αυτή τη στρατηγική υπάρχουν κάποιες τακτικές τις οποίες δεν εγκρίνουν και τα αποτελέσματα είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από τα επιθυμητά.

Καταρχήν, οι πλείστες γυναίκες είναι πλέον μέρος της εργατικής δύναμης σε μια οικονομία και όπως όλοι οι καταναλωτές δεν επιθυμούν να βομβαρδίζονται με υπερβολικό όγκο μηνυμάτων μέσω influencer marketing. Κατακρίβειαν, η εισροή μηνυμάτων μέσω marketing ενεργειών και το διαφημιστικό περιεχόμενο, κατέληξε σε ένα ποσοστό 37% γυναικών, αυτόματα να κάνουν unfollow κάποιον ή κάποια με την ιδιότητα του influencer.  Ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος καθορίζει κατα πόσο οι γυναίκες αντιλαμβάνονται το influencer marketing, είναι η αυθεντικότητα. To 61% των γυναικών, απάντησε ότι όταν το περιεχόμενο δεν είναι αυθεντικό και αληθινό τις αποτρέπει να το διαβάζουν και να ανταποκρίνονται στα post του influencer τα οποία είναι πληρωμένα για προώθηση. Όταν ρωτήθηκαν για το τι κάνει ένα περιεχόμενο μη αυθεντικό, το 59% των γυναικών απάντησαν ότι τα πληρωμένα post τα οποία διαφέρουν από το γενικό περιεχόμενο του influencer, τις κάνει να αμφισβητούν την ακεραιότητα του και κατά συνεπεία τις όποιες συμβουλές.

Πως λοιπόν μπορεί ένα brand ή μια επιχείρηση να ερεθίσει το ενδιαφέρον των γυναικών μέσω influencer marketing? Εκείνα λοιπόν τα brands και οι marketers, που θέλουν να κάνουν τη διαφορά μέσω influencer marketing θα πρέπει να τρέχουν καμπάνιες στις πλατφόρμες των social media, οι οποίες απευθύνονται περισσότερο στις γυναίκες χρήστες και κάνει περισσότερο νόημα να μπαίνει περιεχόμενο ειδικά για την γυναικεία αγορά. Ποιες είναι αυτές η πλατφόρμες λοιπόν? Η έρευνα κατέδειξε ότι τα influencer marketing posts στο Facebook επέφεραν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση από το γυναικείο φύλο με το 57% των γυναικών να υποστηρίζει ότι είναι δεκτικές σε διαφημιστικό περιεχόμενο στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Πολύ κοντά σε αυτά τα επίπεδα είναι και το Instagram, με το 49% των γυναικών να προτιμούν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα σε σχέση με άλλες. Το 7% των γυναικών από την άλλη, μόνο, ανταποκρίθηκε σε περιεχόμενο influencer στο Snapchat κυρίως εξαιτίας της μη πληρωμένης προώθηση πληρωμένων posts.

 

Είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο να γνωρίζουν τα brands και οι επιχειρήσεις ότι οι πλείστε γυναίκες είναι δεκτικές να διαβάσουν πληρωμένο περιεχόμενο στις διάφορες social media πλατφόρμες. Η έρευνα έδειξε ότι το 62% των γυναικών ακολουθούν marketing influencers σε τουλάχιστον δύο πλατφόρμες την ίδια ώρα που το 32% το κάνει αυτό σε τρεις.

McMillan Woods
SHARE
Previous articleΠόσο καλά ξέρεις τους Millenials? 5 τρόποι να τους κερδίσεις!
Next articleΤι πρέπει να ξέρεις για τα Facebook Messenger Ads
I like to question things. I love long discussions about the universe, religion, society, social norms and of course a lot of business talk. I am in the media and marketing industry the last 8 years managing clients portfolio and consulting businesses on how to perform both online and offline. Got my self a professional accreditation on Digital Marketing at Cyprus International Institute of Management, i am an MBA graduate at Cyprus Institute of Marketing, studied Marketing as one of my diplomas back in my Uni years in England, Russian speaking, English speaking, Greek speaking, married father of two crazy ones, love boxing, started snowboarding lately and i enjoy life. My advice to people is to abolish toxic disturbances away and focus on goals and dreams. My moto is: 'Save always time for your loved ones'