Έχεις σκεφτεί ποτέ πως ξοδεύεις τον ελεύθερο σου χρόνο?

0
906
silhouette of woman relaxing in hammock on the beach
Alion Salads and More

Στο 2017 Ted Conference ο ψυχολόγος του New York University, Adam Alter, παρουσίασε πίνακα με στοιχεία του πως ο κόσμος ξόδεψε ανά μέσο όρο τον εργασιακό του χρόνο το 2007, το 2015 και το 2017. Βασισμένος σε δεδομένα από το τμήμα στατιστικών εργασίας καθώς και την εφαρμογή Moment, η οποία καταγράφει τη χρήση του κινητού, ανέδειξε ευρήματα τα οποία δείχνουν ότι ο ύπνος και η εργασία καταναλώνουν τα 2/3 της ημέρας ανεξαρτήτως χρονιάς. Το ίδιο ισχύει και για τις πρώτες ανάγκες της πυραμίδας των αναγκών όπως καθαριότητα, φαγητό κλπ.

Εκείνο που άλλαξε δραματικά είναι το πως ξοδεύουμε τον υπόλοιπο ελεύθερο μας χρόνο, δηλαδή εκείνες τις λίγες ώρες, με πράγματα τα οποία μας καθορίζουν σαν άτομα ξεχωριστά το ένα με το άλλο. Σε σύγκριση με το 2007, όταν οι οθόνες των συσκευών δεν ήταν αναπόσπαστο μέρος του ελεύθερου μας χρόνου, η αναλογία άλλαξε κατά πολύ. Πρακτικά, ο ελεύθερος χρόνος σχεδόν όλων των ανθρώπων ξοδεύεται μπροστά σε οποιοδήποτε είδος οθόνης συσκευής. Ο ψυχολόγος κατέληξε στον πιο κάτω πίνακα:

Με κόκκινο είναι όλος αυτός ο χρόνος που ξοδεύουμε χαζεύοντας τις οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών. Το κίτρινο και το άσπρο, εκείνα τα 2 μικρά κομμάτια του πίνακα σύγκρισης είναι εκεί που ζει η ανθρωπότητα τώρα και εκεί που ζούσε το 2007 και 2015. Ένα πολύ μικρό μέρος της καταγραφής της καθημερινότητας μας.

Εάν πάρουμε τα ευρήματα από κοινωνική σκοπιά για το που βαδίζει η ανθρωπότητα, τα αποτελέσματα είναι ολίγον καταθλιπτικά ως προς τις ενασχολήσεις των ανθρώπων. Ο Alter συμβουλεύει τον κόσμο να καθορίσει εκ νέου τη σημαντικότητα των smartphones, υπολογιστών και των tablets. Μπορεί να συνδέουν τον πλανήτη μέσω Facebook messanger ή μέσω ενός hangout video αλλά ταυτόχρονα οδηγούν σε αλλοίωση των ανθρώπινων σχέσεων και αισθήματα κατάθλιψης και απομόνωσης. Ενθαρρύνει επιπλέον όλους εμάς να ισορροπήσουμε σε ένα υγιές πλαίσιο την τεχνολογία με την ανθρώπινη επαφή με άλλους ανθρώπους ή ασχολίες εκτός κοινωνικών δικτύων. Εάν πάρουμε τα ευρήματα τώρα, από τη σκοπιά του πως πλέον η ‘αγορά’ και γενικά το κοινό ξοδεύει τον ελεύθερο του χρόνο θα επιβεβαιωθεί για ακόμα μια φορά ότι το μέλλον είναι στις κινητές συσκευές και γενικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ότι συνεπάγεται αυτό για τους marketers και τα brands.

McMillan Woods
SHARE
Previous articleΠως μεγιστοποιούμε το οργανικό reach στο Facebook
Next articleΟ λόγος που ίσως είναι καλύτερα να δουλεύεις με ελεύθερο ωράριο
I like to question things. I love long discussions about the universe, religion, society, social norms and of course a lot of business talk. I am in the media and marketing industry the last 8 years managing clients portfolio and consulting businesses on how to perform both online and offline. Got my self a professional accreditation on Digital Marketing at Cyprus International Institute of Management, i am an MBA graduate at Cyprus Institute of Marketing, studied Marketing as one of my diplomas back in my Uni years in England, Russian speaking, English speaking, Greek speaking, married father of two crazy ones, love boxing, started snowboarding lately and i enjoy life. My advice to people is to abolish toxic disturbances away and focus on goals and dreams. My moto is: 'Save always time for your loved ones'