Πες αντίο στα CAPTCHAs

0
502
Alion Salads and More

Όλοι μας έχουμε βρεθεί μπροστά σε CAPTCHAs. Αν δεν έχεις καταλάβει ακόμα τι είναι τα CAPTCHAs θα καταλάβεις σε 10 δευτερόλεπτα. Είναι το κουτάκι που σου ζητά να πληκτρολογήσεις χαρακτήρες υπό τη μορφή puzzle για να προχωρήσεις στην επόμενη σου ενέργεια. Κωδικοποιημένες εικόνες οι οποίες προσωπικά με δυσκολεύουν και σχεδόν ποτέ δεν το καταφέρνω από την πρώτη. Το ακρωνύμιο του σημαίνει Completely Automated Public Turing test το οποίο διαχωρίζει τα Computers από τους Humans Apart.

Με τα bots και τους spammers να εξελίσσονται σχεδόν όσο τα software προστασίας, τα CAPTHA’s γίνονται όλο και πιο δύσκολα ακόμα και για τον μέσο χρήστη να ‘λύσει’, λες και πρόκειται για γρίφους. Πόσο μάλλον όταν τα συναντήσεις στο smartphone σου. Για μένα ήταν πάντα ενοχλητικά σε βαθμό που μερικές φορές παρατούσα την ενέργεια στη μέση. Όχι πλέον όμως. Η τεχνητή νοημοσύνη ασφαλείας της Google έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να αναγνωρίσει αν είσαι άνθρωπος ή ρομπότ χωρίς να σου ζητήσει καν να τσεκάρεις το κουτάκι ή να λύσεις γρίφους. Πρώτα το 2014 με την δημιουργία των reCAPTCHA που ουσιαστικά παραμέριζε την πληκτρολόγηση χαρακτήρων ‘γρίφων’ με ένα απλό τσεκ σε κουτάκι. Το πως δούλευε έχεις ως εξής, η Google ανέλυε την συμπεριφορά σου σε μια ιστοσελίδα ώστε να διαπιστώσει αν είσαι άνθρωπος ή ρομπότ. Ένα ρομπότ για παράδειγμα έκανε κλικ τυφλά στο κέντρο ακριβώς του κουτιού, σε αντίθεση με έναν άνθρωπο. Σε τέτοια περίπτωση εμφάνιζε CAPTCHA στο αμέσως επόμενο στάδιο. Τις πλείστες των περιπτώσεων όμως, η δυνατότητα να αναγνωρίσει αν είσαι άνθρωπος ή ρομπότ ήταν σε τέτοιο βαθμό ανεπτυγμένη που το κουτάκι ήταν το μόνο που θα εμφανιζόταν μπροστά σου.

 

Τώρα η Google λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη της μηχανής της την οποία ονομάζει, advanced risk analysis engine, έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που δεν χρειάζεται καν να ασχοληθεί με κουτάκια. Το αόρατο reCAPTCHA δουλεύει την ώρα που εσύ περιτριγυρίζεις στην ιστοσελίδα, behind the scenes ένα πράμα, ώστε να διαπιστώσει αν είσαι άνθρωπος. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί χρήστες δεν θα χρειαστεί να τσεκάρουν πουθενά, ούτε να πληκτρολογήσουν ακαταλαβίστικες λέξεις, δεν θα καταλάβουν καν ότι την ώρα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα που τους ενδιαφέρει ότι τρέχει ταυτόχρονα έλεγχος ασφαλείας. Καλά νέα λοιπόν για μένα και για αρκετούς χρήστες!

McMillan Woods
SHARE
Previous articleΆνοιγμα στην Κίνα για τα μεγάλα ποδοσφαιρικά clubs της Ευρώπης
Next articleΑριθμητική ανάπτυξη για Instagram
I like to question things. I love long discussions about the universe, religion, society, social norms and of course a lot of business talk. I am in the media and marketing industry the last 8 years managing clients portfolio and consulting businesses on how to perform both online and offline. Got my self a professional accreditation on Digital Marketing at Cyprus International Institute of Management, i am an MBA graduate at Cyprus Institute of Marketing, studied Marketing as one of my diplomas back in my Uni years in England, Russian speaking, English speaking, Greek speaking, married father of two crazy ones, love boxing, started snowboarding lately and i enjoy life. My advice to people is to abolish toxic disturbances away and focus on goals and dreams. My moto is: 'Save always time for your loved ones'